Folderverspreiding net als in Nederland ook in België populair

carrefour-FolderFolderverspreiding van supermarkten, drogisterijen en andere ketens wordt in Nederland door de consumenten nog altijd sterk gewaardeerd. Ook in België worden de folders nog altijd gewaardeerd. In België is onlangs door een vakjury tijdens de RetailDetail Night de Folder van het Jaar gekozen. De winnaar van deze verkiezing Folder van het Jaar in België, die overigens ook jaarlijks in Nederland wordt gehouden, is de doe-het-zelf keten Gamma geworden. Bij het beoordelen van de beste folder van het jaar 2014 is er naar verschillende aspecten gekeken, waarbij drie criteria centraal hebben gestaan bij de leden van de vakjury.

Criteria Folder van het Jaar
De criteria om tot de keuze voor de Folder van het Jaar in België te komen bestaan uit drie aspecten, namelijk de creativiteit, overeenstemming met het beeld van het merk en de call to action. Met betrekking tot de creativiteit wordt gekeken naar onder meer de inventiviteit.

Ten aanzien van het tweede aspect geldt dat beoordeeld wordt of het beeld in de folder overeenkomt met het beeld van het merk dat op andere manieren dan folderverspreiding plaatsvindt. Bij de call to action is gekeken of de reclamefolder ook aanleiding biedt om naar de winkel toe te gaan, want uiteindelijk is dat het doel van de verspreiding van folders. De folder van de Gamma is op basis van deze beoordeling uitgeroepen tot Folder van het Jaar in België.

Herkenning
Een van de opvallende kenmerken van de folder van Gamma is de herkenning. Het drukwerk dat huis aan huis wordt bezorgd, heeft namelijk al jarenlang dezelfde uitstraling. Bovendien is de call to action eveneens herkenbaar en ook nog eens zeer wervend in de richting van de consumenten.

Overigens is er ten aanzien van de creativiteit ook een andere folder die eruit sprong en dat is die van Colora. Deze reclamefolder is door de jury het meest creatief bevonden vanwege de mooiheid en inventiviteit. Unaniem is echter door de vakjury beslist dat de Gamma de grote winnaar moest worden ondanks dat de folder qua creativiteit achterliep bij die van Colora.

Extra waarde van reclamefolders
Ondanks de opkomst van digifolders geldt net als in Nederland ook in België dat de folderverspreiding die huis aan huis plaatsvindt nog altijd een extra waarde heeft. In België is er bovendien op het gebied van de e-commerce en mobiele ontwikkelingen nog een inhaalslag te maken, zodat het reclamedrukwerk daar nog altijd een grote extra waarde heeft. In België investeren bedrijven veel geld in de folderverspreiding en dat verdient zich uiteraard ook terug.

Zolang de verspreiding van reclame succesvol is en een hogere omzet tot gevolg heeft, zal er in geïnvesteerd blijven worden. Folders doen het niet alleen goed bij bestaande klanten van winkels, maar zijn ook een geschikt middel om nieuwe klanten te werven. Op het moment dat de verspreiding van reclame minder effectief zal worden, zal de blik waarschijnlijk op andere vormen van marketing gericht worden, maar voorlopig blijft de folder een belangrijk marketingmiddel in België.