Offensief gestart tegen 235 kilo folders

reclamefoldersDe huis-aan-huis folderverspreiding is een aantal mensen een doorn in het oog vanwege het afval dat daarmee gepaard gaat. Er is dan ook een nieuw initiatief ontwikkeld door de Stichting Jaja2013. Deze stichting zal een landelijke campagne opstarten tegen het verspreiden van folders. De initiatiefnemer Valentijn Verpaalen ziet graag dat er geen gebruik meer wordt gemaakt van nee-nee stickers. Het is namelijk beter dat consumenten die graag folders willen ontvangen een ja-ja sticker op de brievenbus plakken. Op deze manier kan de milieuvervuiling worden aangepakt die het gevolg is van de huis-aan-huis verspreiding van reclamefolders.

 

235 miljoen kilo op jaarbasis

Verpaalen vindt het niet nodig dat er meer dan 230 miljoen kilo aan folders worden vervaardigd, verspreid en verwerkt. Er zijn meer dan genoeg digitale mogelijkheden om achter de aanbiedingen te komen, zoals via apps en websites als Folderaar.nl en Reclamefolder.nl. Verpaalen is op het idee gekomen nadat hij zelf had ondervonden dat het lastig was om een nee-nee sticker te kunnen vinden.

 

Laat de vervuiler betalen

Het oogmerk van het offensief tegen de foldervervuiling is het omgekeerde systeem onder de aandacht van de politiek te brengen. Op die manier worden folders alleen bij huishoudens bezorgd die een ja-ja sticker hebben. Aangezien tachtig procent van de consumenten niet geneigd is om een sticker te plakken, zal uiteindelijk maar een klein percentage een ja-ja sticker gaan plakken. Het omgekeerde systeem kan dus  duidelijk het milieu sparen.

 

Jaja2013

De stichting heeft de website Jaja2013.nl opgericht en is het aan het publiek om de actie te volgen en een handtekening achter te laten. De stichting is verder actief op sociale media als Facebook en Twitter. Bij meer steun van het publiek is de kans groter dat er politieke interesse zal ontstaan.