Door gerichte marketing minder reclamefolders

reclamefolders4Er zijn weer minder reclamefolders op de mat gevallen in het voorgaande jaar met een daling van een aantal van 11,9 miljard in 2009 tot een aantal van 11,7 miljard in het afgelopen jaar. Dat komt neer op een daling van 1,7 procent, wat gebleken is uit de cijfers van de Dutch Dialogue Marketing Association. Yme Pasma van de DDMA liet weten dat bedrijven hun folders tegenwoordig veel gerichter te verzenden. Hierdoor neemt het volume af, maar zijn er wel steeds meer diverse titels.

Als ook rekening gehouden wordt met het toenemende aantal nee/nee stickers en nee/ja stickers geldt dat het aantal folders per huishouden toeneemt. Het vorig jaar had achttien procent van de brievenbussen een dergelijke sticker en dat was een jaar eerder nog 16,6 procent. Elk jaar neemt dat toe met ongeveer een procent.

Bedrijfstakken

Er zijn zeven verschillende bedrijfstakken volgens het DDMA goed voor tweederde van alle folders. De meeste folders worden uitgegeven door de meubelbranche, waarna de supermarkt branche volgt. Deze wordt weer gevolgd door de kledingsector, warenhuizen, drogisterijen, doe het zelf winkels en de zaken in elektronica. In 2010 is alleen het aantal folders dat verspreid werd door elektronicazaken is gedaald.

De tijd voor het doornemen van folders loopt al jaren op en is ook het vorig jaar toegenomen. In 2007 werd er gemiddeld per week 36 minuten aan besteed, in 2008 veertig minuten, in 2009 43 minuten en in 2010 47 minuten.

Aanbiedingen en acties

Wel opvallend is dat steeds meer mensen naar aanbiedingen in de folders zoeken. Dat percentage was in 2010 al gestegen tot 48 procent en dat is het hoogste percentage sinds jaren. Veertig procent gaf in 2009 nog aan de folders te bekijken om de aanbiedingen te vinden. Twintig procent geeft aan de folders door te nemen ter oriëntatie en datzelfde percentage vindt het gewoon ontspannend.

Vijftig procent

Onafhankelijk van de verspreiding van folders, wordt er nog altijd vijftig procent bekeken en de rest niet. Het bereik van folders lag in 2007 exact op vijftig procent en sindsdien is het even gestegen om daarna in 2010 weer op 48 procent uit te komen. De verspreiders van folders bereiken overigens wel vaker hun doel, want de kooprealisatie neemt nog wel toe.