Folderverspreiding draagt bij aan hoge kerstomzet winkeliers

koopgootDe folderverspreiding draagt ook dit jaar weer bij aan een hoge kerstomzet bij de winkeliers in Nederland. De reclamefolder is juist in de aanloop naar de feestdagen een belangrijk marketinginstrument. Niet alleen de supermarkten varen er wel bij met alle inkopen die er voor kerst en oud en nieuw worden gedaan, maar ook andere winkels. Zo worden er steeds meer cadeaus voor kerst gekocht en profiteert vrijwel iedere winkelier van de bestedingsdrang van consumenten rond de feestdagen. Het is de verwachting dat dit jaar ongeveer een gelijke extra omzet voor de kerstperiode wordt behaald als in vergelijking met de kerstperiode van vorig jaar.

800 miljoen euro omzet
De winkeliers verwachten dit jaar rond de kerst een extra omzet wordt gehaald van ongeveer 800 miljoen euro. De verwachtingen met 2013 zijn ongeveer gelijk, want het afgelopen jaar is Detailhandel Nederland uitgegaan van een extra kerstomzet van ongeveer 810 miljoen euro. Er wordt steeds meer gedaan om klanten te verleiden aankopen te doen en naast dat er massaal huis aan huis folders worden bezorgd, worden consumenten ook gelokt met andere activiteiten.

Zo zijn er tijdens de feestdagen talloze mogelijkheden om een optimale winkelervaring te beleven. Daarmee spelen de retailers op een handige manier in op de wens van consumenten om op verschillende manieren vermaakt te worden. De winkelstraten worden versierd, maar ook worden er ijsbanen aangelegd en wordt de kerstbeleving verder verhoogd door net als in Duitsland ook sfeervolle en grote kerstmarkten te organiseren.

Extra omzet in weekend voor kerst
Het grootste deel van de extra kerstomzet wordt overigens aankomend weekend verwacht. Dat is het laatste weekend voor de kerst en deze vrije dagen worden benut om massaal inkopen te doen. Naar aanloop tot de kerstdagen wordt er overigens ook steeds vaker op de laatste zondag voor kerst gewinkeld. Op werkdagen geldt dat het vooral vroeg in de avond vlak na werktijd het erg druk wordt in de winkels.

Er is nog een trend op te merken volgens de brancheorganisatie Detailhandel Nederland en dat is dat het online bestellen nog altijd populairder wordt. Het gaat dan niet alleen om online bestellingen die thuis worden afgeleverd, maar vooral ook om online bestellingen die vervolgens in de winkel door de consument worden afgehaald. Deze wijze van inkopen doen heeft onder meer betrekking op het kopen van cadeaus en op het aanschaffen van feestmaaltijden. Overigens geldt dat zeventig procent van de online omzet toe te schrijven is aan retailers die zowel een online winkel als een fysieke winkel aanbieden aan consumenten.

Met betrekking tot de folderverspreiding geldt dat consumenten rond de dagen voor kerst onder meer kijken naar speciale aanbiedingen voor kerstproducten om een feestelijke maaltijd samen te stellen. Daarnaast worden de folders doorgebladerd om op zoek te gaan naar leuke kerstcadeaus. De reclamefolders voor de kerst zijn grotendeels al verspreid en dragen uiteraard bij aan een deel van de extra omzet die de winkeliers met kerst kunnen behalen. Naast de fysieke folders wordt er in deze periode ook graag gebruik gemaakt van de online folders.