Binnenkort insectenproducten in reclamefolders van Jumbo

jumbo-supermarktBij de huis aan huis verspreiding van folders van de supermarktketen Jumbo kan het maar zo zijn, dat er binnenkort een selectie van insectenproducten in is opgenomen. Dat zal niet de eerste kennismaking zijn met producten waarin insecten het hoofdbestanddeel vormen, want er is in het najaar een proef gehouden in Groningen en Haren met de verkoop van insecten als voedselproduct en binnenkort zullen ook de andere filialen van Jumbo volgen. Consumenten die een folder in de bus krijgen van Jumbo kunnen als daar insecten in zijn opgenomen al op afstand kennismaken met het aanbod en wellicht al een keuze maken om insecten als voedsel eens een keer te proberen.

Verkoop start tweede week van januari
Vrijwel alle vijfhonderd supermarkten van de keten zullen in de tweede week van de maand januari in 2015 starten met de verkoop van voedselproducten met insecten. In Groningen en Haren hebben de consumenten er al kennis mee kunnen maken, maar nu wordt dit voedselaanbod landelijk uitgerold over vrijwel alle supermarkten. Jumbo is de eerste keten van supermarkten in Nederland die het voor consumenten in dit land nog vrijwel onbekende voedsel gaan aanbieden.

Jumbo speelt in op het verrassingseffect en op de vraag van consumenten die graag insecten willen eten. Dat de belangstelling voor het eten van insecten groeiende is, komt onder meer door de verwachting dat er in de toekomst schaarste zal ontstaan aan dierlijke eiwitten in verband met de bevolkingsgroei en toenemende welvaart in bepaalde delen van de wereld.

Insectenvoedsel als vleesvervanger
Naast het aanbod van vlees dat in de folders bij huis aan huis verspreiding is opgenomen, zal er in de toekomst ook steeds vaker een aanbod van insecten te vinden zijn. Dit voedsel kan prima dienst doen als vervanger van vlees en consumenten krijgen op deze manier de gelegenheid om een keuze te maken tussen vlees of insecten. Uiteraard kan de consument ook beide producten blijven kopen in een van de winkels van Jumbo.

Door het succes in Groningen en Haren zal er een landelijke uitrol komen en wordt er straks een compleet assortiment met insectenproducten opgenomen in de winkelvoorraad. Er zijn steeds meer supermarkten en consumenten die insecten als een nuttige voedingsbron zien en een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van voedseltekorten. Ook in buurland België hebben consumenten al met insectenproducten kennis kunnen maken.

Voedingsproduct Damhert heeft namelijk onlangs enkele producten op de markt gebracht, waarbij er onder meer insecten in hamburgers en nuggets zijn verwerkt. In de Carrefour en Delhaize kunnen ook al enige tijd insectenproducten worden aangeschaft en nu Jumbo er in Nederland mee gaat starten, is de verwachting dat de trend zich ook zal uitspreiden over andere supermarkten.

Met ingang van volgende week kunnen consumenten de proef op de som nemen en kennismaken met de nieuwe producten die Jumbo in het aanbod met voedselproducten zal opnemen. Als blijkt dat de landelijke uitrol een groot succes wordt, dan is de verwachting aanwezig dat ook andere winkels insectenproducten in Nederland insecten gaan verkopen.