Folderverspreiding in combinatie met gratis meeneemmagazine

ALDI-magDe supermarkten in Nederland doen op regelmatige basis aan folderverspreiding en er zijn ook al een groot aantal ketens dat in aanvulling daarop periodiek een gratis meeneemmagazine ter beschikking stelt. Deze manier van marketing biedt klanten een complete ervaring en mogelijkheid om zich op verschillende manieren te oriënteren. In de reclamefolder kan de aandacht gericht worden op speciale producten en aanbiedingen. Het gratis meeneemmagazine dat in de winkels klaarligt, dient vervolgens ter inspiratie en kan over uiteenlopende onderwerpen gaan. Het komt steeds vaker oor dat verschillende marketingmiddelen gecombineerd worden, elkaar aanvullen en in samenhang het nut bewijzen. Dat is nu ook tot Aldi Süd in buurland Duitsland doorgedrongen, want deze keten komt nu ook met een gratis meeneemmagazine in aanvulling op de verspreiding van folders.

Gratis meeneemmagazine
Klanten van de hierboven genoemde keten in Duitsland krijgen vanaf 12 januari de gelegenheid om een gratis magazine vanuit de winkel mee te nemen. Het magazine draagt de titel ‘Aldi inspiriert’ en de folder die verspreid wordt, draagt de titel ‘Aldi informiert’. Dat titels van het magazine en de reclamefolder geven precies het doel ervan weer. De magazines zullen in een oplage van bijna twee miljoen exemplaren verspreid worden en bevatten zestig pagina’s. Overigens wordt het magazine ook online beschikbaar gesteld op de website.

Het uitgangspunt van het blad is inspiratie en er worden dan ook allerlei ideeën aan de consument aangedragen op het gebied van gezondheid en lifestyle. Verder komen er recepten in te staan en wordt informatie verstrekt over de herkomst van verse producten die de winkelketen in de supermarkten verkoopt. De keten richt zich in het gratis blad tevens op klanten in de regio, want er worden speciale regio pagina’s in het magazine opgenomen, zodat informatie op een bepaalde regio is afgestemd. Opvallend is dat er ook informatie over het bedrijf zelf komt in te staan in de vorm van spannende nieuwtjes.

Multimedia aanbod
Het blad zal zich richten op het doel om consumenten beter gebruik te laten maken van het aanbod dat Aldi te bieden heeft op het gebied van multimediaproducten. Het gaat dan vooral om producten die via Aldi Talk worden aangeboden. Ook wordt er in het blad uitgebreid aandacht besteed aan het maken van uitstapjes en reizen. De kans is daarbij aanwezig dat er eveneens een aanbod van Aldi Reisen in te vinden zal zijn, dat op deze manier eenvoudig onder de aandacht van de consumenten kan worden gebracht.

Er zijn in Duitsland net als in Nederland meerdere ketens die naast de huis aan huis folderverspreiding in aanvulling daarop aan klanten een gratis meeneemmagazine in de winkels aanbieden. Zo hebben verschillende drogisterijketen een eigen blad. Overigens is er in Duitsland al een keer eerder een poging gedaan van een supermarktketen om een eigen blad aan consumenten aan te bieden in aanvulling op de verspreiding van folders. Lidl heeft namelijk in 2007 al een blad gelanceerd en daarmee regionaal een test uitgevoerd. De test heeft echter toen geen vervolg gekregen, zodat de echte primeur nu voor Aldi Süd is op het gebied van supermarkten met een eigen magazine.