Worden huis aan huis folders nog wel gelezen?

reclamefoldersAls er aan het inzetten van marketingacties wordt gedacht, dan is het verspreiden van folders niet het eerste instrument dat naar boven komt drijven. Bureaus die zich met reclame bezighouden geven niet vaak het advies om folders te laten verspreiden. Dat is op zich vreemd, want folders blijken juist enorm gewaardeerd te worden door consumenten in Nederland, zoals blijkt uit het onderzoek dat bureau Veldkamp heeft uitgevoerd. Bovendien zorgt het lezen van de folders ervoor dat er de consument actie onderneemt door de winkel fysiek of online te bezoeken. Het onderzoek leverde nog meer interessante informatie op, zoals:

·       Consumenten hebben een binding met folders

·       Bij dit reclamemiddel volgen er klachten als de folder niet wordt ontvangen

·       Zeventig procent geeft aan de reclamefolder te zullen missen

·       Zestig procent vindt het aanbod van producten aantrekkelijk

·       Twintig procent vindt ontspanning in het lezen van folders

·       De gemiddelde leesduur per week ligt gemiddeld op 47 minuten

Reclameconcept

PostNL heeft negentienduizend reclamebureaus verzocht om een concept te ontwikkelen dat de reclamefolder als marketinginstrument bij de reclamebureaus populair kan maken. Dit verzoek is via een direct maling gedaan aan zevenduizend bureaus en via een speciale actie aan twaalfduizend zogenoemde creatieve bureaus. Er wacht een beloning en die krijgt vorm als budget voor het uitvoeren van de opdracht. In totaal hebben er 126 bureaus meegedaan en de winnaar is JWT Artists, die het concept verder gaat ontwikkelen, zodat PostNL de uitwerking in september kan gebruiken tijdens de campagne.

Folder als medium

De reclamebureaus kunnen nu nadelen over de wijze waarop de folder als medium kan worden ingezet. Doordat er de nodige kennis vergaard moet worden om inzicht te krijgen in het instrument werkt dat niet alleen positief voor de reclamebureaus, maar ook voor PostNL. Dit bedrijf krijgt met een beperkt budget door deze actie een verscheidenheid aan ideeën binnen om de folder te promoten als medium bij de reclamebureaus, die op hun beurt weer hun klanten kunnen adviseren.