Brievenbusreclame nog steeds geen ergernis

Jaarlijks wordt er in elk huishouden een gigantische hoeveelheid folders afgeleverd, maar de huishoudens hebben hier nog steeds geen ergernis over. In totaal worden er per jaar ongeveer 12 miljard reclamefolders ongeadresseerd in de brievenbus bezorgd. Gemiddeld betreft dit rond de dertig folders per brievenbus.

Gezamenlijk besteden de adverteerders per jaar rond de 650 miljoen euro aan het laten drukken en verspreiden van reclamefolders. In het jaar 2008 is het totaal aantal folders zelfs verdrievoudigd. Deze stijging is overigens niet ten koste gegaan van de gretigheid van de huishoudens. Het Bureau Thuis Binnen Bereik heeft namelijk een onderzoek gehouden dat er juist meer folders worden gelezen als er meer folders door de brievenbus komen.

folders verspreidenSlechts vijftien procent van de ondervraagde Nederlanders wil geen enkele folder lezen. Een gemiddeld huishouden leest echter elke week tien folders, waar een half uur tijd voor uitgetrokken wordt. Een hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam, de heer Fred Bonner, heeft laten weten dat de reclamefolders een hogere activerende waarde opleveren in vergelijking met andere media. Het GfK Panelservices Benelux heeft onderzocht dat reclamefolders een voorname rol spelen in de periode van oriëntatie door de consumenten. Het aandeel dat de folders hier in hebben is vastgesteld op 42 procent.