Consumptie in Nederland beetje hoger

girlshop-kopie1De consumptie in Nederland is in de maand april een klein beetje verhoogd in vergelijking met de besteding van Nederlandse huishoudens in het jaar ervoor. Het gaat slechts om een stijging de consumptie van diensten en goederen van 0,5 procent, zoals blijkt uit de cijfers van het CBS.

Voedingsmiddelen

De stijging van voedingsmiddelen en genotmiddelen is gegroeid met een percentage van 2,8 procent. Voor duurzame goederen geldt er een groet van 2,7 procent. Uit de cijfers blijkt dat er vooral meer geld werd besteed aan schoenen en kleding. Ook aan nieuwe auto’s werd meer uitgegeven. Met betrekking tot de aanschaf van huishoudelijke apparaten en woninginrichting werd beduidend minder geld uitgegeven. Dat is ook het geval met betrekking tot de uitgaven voor energie en brandstof, waarin april 2010 nog meer geld aan werd besteed.

Consumptiegroei

In de eerste maanden van het jaar 2011 is de groei van consumptie matig geweest. De consumptieradar wordt gebruikt om de omstandigheden van de consumptie van Nederlandse huishoudens te laten zien. In het jaar 2010 zijn de omstandigheden gestaag verbeterd, maar in het eerste half jaar van 2011 heeft er nauwelijks tot geen verandering plaatsgevonden.