Consumenten laten zich leiden door aanbiedingen in folders

lidl folderMeer dan dertig procent van de consumenten gebruikt aanbiedingen om naar een winkel toe te gaan. Dit heeft een onderzoek uitgewezen, dat is uitgevoerd door het GfK Panel Services dat daarbij heeft samengewerkt met het Popai Benelux. De consumentenkeuze voor een winkel is onder meer afhankelijk van de nabijheid, gewoonte en de combinatie van prijs en aanbieding.

Bijna veertig procent van de bezoekers aan de Aldi bereidt zich eerst voor op het bekijken van aanbiedingen inde folders voordat de winkel bezocht wordt. Bij de C1000 en Albert Heijn bezoekers ligt dit respectievelijk op 24 procent en 26 procent. De reclamefolder is het meest populair als het gaat om het bekijken van acties en aanbiedingen. Daarna volgt het huis-aan-huis blad dat ook daarvoor wordt gebruikt. In mindere mate wordt er afgegaan op aanbiedingen in tijdschriften of via reclame, die op de radio te horen is. Het minst worden de aanbiedingen gebruikt, die per mail of via internet worden ontvangen.

Ruim veertig procent van de consumenten maakt een boodschappenlijstje voordat ze naar de winkel gaan. Een percentage van 27 procent doet dit nooit of zelden. De klanten van de Jumbo maken in de meerderheid gebruik van een fysiek lijstje met boodschappen, hoewel er ook wel vanaf geweken wordt. De impulsieve aankopen bestaan vooral uit lekkernijen zoals koek, snoep en chips. Op het boodschappenlijstje komen vooral de dagelijkse boodschappen voor zoals zuivel, frisdrank en toiletpapier. Bijna de helft van de consumenten doet de boodschappen met de auto en bij voorkeur op de vrijdag of op de zaterdag.