Folder belangrijk bij het zoeken naar aanbiedingen

reclamefolders (2)In de maand juni is door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel het onderzoek Consumententrends 2013 naar gelanceerd. Daaruit is gebleken dat consumenten steeds vaker een folder gebruiken om op zoek te gaan naar aanbiedingen.

Aanbiedingen in folders

Maar liefst 75 procent van de consumenten kijkt in de supermarkt naar aanbiedingen, omdat daar veel geld mee kan worden bespaard. Om nog beter op de hoogte te zijn van aanbiedingen, leest een groot deel van de consumenten folders door. Er wordt dus niet alleen tijdens het boodschappen doen op de aanbiedingen gelet, maar men gaat goed voorbereid op pad. Ongeveer vijftig procent van de consumenten vindt het prettig om bij verschillende supermarkten aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Er is een eerder onderzoek geweest, waaruit al is gebleken dat reclamefolders nog altijd enorm populair zijn. In totaal leest tachtig procent van de Nederlandse consumenten reclamefolders en van die groep geeft meer dan 85 procent aan de folder te missen als deze niet meer wordt ontvangen.

Online winkelen

Er is een toename geconstateerd op het gebied van online winkelen van bijna negen procent met betrekking tot de consumentenbestedingen. Ongeveer 95 procent heeft online wel eens een bestelling gedaan, maar toch blijven ook fysieke winkels van groot belang. Maar dertien procent geeft aan de voorkeur te geven alles online aan te schaffen. Twintig procent bezoekt eerst een fysieke winkel, waarna pas online een bestelling wordt geplaatst.

Speciaalzaken worden minder vaak bezocht

Speciaalzaken worden minder vaak door consumenten bezocht. Zo is de omzet vanaf het jaar 2000 per jaar met een gemiddelde van 1,7 procent gezakt. Het inkomen van consumenten vormt vaak de basis om wel of niet een speciaalzaak te bezoeken. Er wordt minder besteed in speciaalzaken, maar toch vinden consumenten het jammer als een speciaalzaak dicht gaat. Zestig procent van de consumenten vindt dat speciaalzaken een toegevoegde waarde hebben.

Prijs en service zijn belangrijke aspecten

Consumenten geven tegenwoordig de voorkeur aan winkels met een uitstekend serviceniveau en die een aantrekkelijk prijsniveau hanteren. Het grootste deel van de consumenten geeft de voorkeur aan full service supermarkten, waartoe onder meer Plus en Albert Heijn tot kunnen worden gerekend. Overigens zijn ook de Lidl en de Aldi onverminderd populair.

Boodschappen doen

Het grootste deel van de consumenten vindt het leuk om boodschappen te kopen en elk bezoek aan de supermarkt duurt ongeveer 27 minuten. Per week worden er gemiddeld 2,7 supermarkten bezocht en twintig procent van de consumenten brengt meer tijd door in de supermarkt. Er zijn ook consumenten dien maar één keer per week de supermarkt bezoeken.