Nederlandse consumenten waarderen folder en supermarkt

jumbo supermarktMeer dan tachtig procent van de consumenten leest graag folders om daardoor van kortingen te profiteren. Het grootste deel neem altijd de folders door, zoals blijkt uit de resultaten van de onderzoek dat door SymphonyIRI is uitgevoerd.

De bussines insights director van het bedrijf dat het onderzoek heeft uitgevoerd, is verrast en had verwacht dat er meer online gezocht werd naar kortingen dan in een folder.

Trouw aan de eigen supermarkt

Nederlandse consumenten gaan het liefst naar de eigen supermarkt die altijd wordt bezocht. Een percentage van 37 procent heeft aangegeven de grote boodschappen incidenteel in een andere supermarkt aan te schaffen. Dat is op Europees niveau, want in Nederland komt dat percentage net uit boven de twintig procent. Het overstappen naar een andere supermarkt is in Nederland eenvoudig door de dichtheid van winkels, maar de consumenten blijven toch liever trouw aan de eigen supermarkt.

Discountsupermarkten profiteren

Als er consumenten overstappen naar een andere supermarkt, dan profiteren vooral de discounters daarvan. Consumenten letten echter niet alleen op het prijsniveau, maar kijken ook naar de aankleding van de winkel en het serviceniveau. Om achter de aanbiedingen te komen, maken consumenten nog altijd het liefst gebruik van een reclamefolder.

Koopjesjacht

In Europa geeft veertig procent van de respondenten aan somber gestemd te zijn over de persoonlijke financiële situatie. De consumenten verwachten dat de crisis nog wel even zal duren en het aankoopbedrag wordt daar dan ook op aangepast. De aankopen die niet direct nodig zijn worden niet gekocht en er wordt minder geld besteed aan het bezoeken van restaurants. In Nederland denkt de helft van de consumenten dat de financiële situatie van henzelf verder zal verslechteren.

Soorten consumenten

Er kunnen verschillende soorten consumenten onderscheiden worden, namelijk de optimistische klant die online aankopen doen en de pessimistische klant die vooral boodschappen doet bij de discounter. 87 procent van deze laatste groep geeft aan op koopjes te letten en meer huismerken kopen. Opvallend is dat de eerste groep die online aankopen doet minder oog heeft voor de huismerken. Deze groep geeft liever de voorkeur aan het A-merk.