Folders beleven gouden tijden

foldersZolang de recessie aanhoudt, kunnen de Nederlanders alleen nog maar meer folders in de brievenbus verwachten. Uit het onderzoek naar folders van Frank Quix (verbonden aan de leerstoel detailhandelsmarketing van de UVA) blijkt dat het voor bedrijven in deze moeilijke tijd verstandig is om de consument veel folders en brievenbusreclame te sturen. Hij vertelt dat folders bijna net zo goed werken als tv commercials. Daar staat tegenover dat folders een stuk goedkoper zijn. Als een bedrijf wil bezuinigen, adviseert hij het bedrijf reclame te maken via brievenbusreclame.

Folders beter gewaardeert dan tv reclame

Nederlanders kijken ieder jaar meer dan 1100 televisie. Ze besteden nog geen 50 uur per jaar aan het lezen van reclamefolders. Maar daar staat tegenover dat folders voor 100% uit reclame bestaan en televisieprogramma’s niet. Zo’n 7 procent van de zendtijd op televisie bestaat uit commercials. Daar komt nog bij dat de consumenten weg kunnen zappen. Ook vinden consumenten brievenbusreclame vaak ontspannend en leuk om te lezen. Volgens Frank Quix vindt een kwart van de Nederlanders tv reclame leuk, maar bijna de helft vindt tv reclame irritant. Folders worden door een derde van de bevolking leuk geworden; slechts 1 op de 10 Nederlanders heeft een hekel aan folders.

Folders scoren veel beter dan internet reclame

Het blijkt dat internetreclame het slechtst scoort. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt deze vorm van reclame irritant, terwijl mensen onpartijdig tegenover reclame in kranten staan. De onderzoeker Frank Quix was speciaal op de ‘nationale dag van de brievenbusreclame’ om zijn uitkomsten over het onderzoek naar de folders te presenteren. Hij vermeld er wel bij, dat de goede score van de folders daar weinig mee te maken heeft. Hij stelt: ‘Ook als ze slecht uit het onderzoek naar voren waren gekomen, had ik het gemeld.’