Folderverspreiding van belang in het jaar van de retail 2014

retailersDe retail heeft meerdere zware jaren achter de rug en ondanks dat er dit sprake was van minder faillissementen is 2014 ook een zwaar jaar geweest. De marketing speelt een belangrijke rol in het succesvol zijn of niet en dat geldt ook voor de combinatie van fysieke en online winkels. Folderverspreiding is ook in 2014 een van de marketinginstrumenten geweest die een bijdrage hebben geleverd aan de omzet van uiteenlopende soorten winkels. Door de opkomst van webwinkels heeft de sector met fysieke winkels het extra moeilijk gekregen, maar het lijkt alsof deze trend doorbroken gaat worden. Fysiek winkelen, krijgt namelijk een andere dimensie.

22.000 fysieke winkels verdwenen
De economische crisis die in 2008 is begonnen, heeft er in de loop der jaren toe geleid dat er meer dan twintigduizend winkels verdwenen zijn uit het straatbeeld. Grote namen als Halfords, Mexx, De Harense Smid en Henk ten Hoor zijn ten onder gegaan of in een verregaande afgeslankte vorm voortgezet. Opvallend is dat de fysieke winkels die te maken hebben met online concurrentie het meest te lijden hebben gehad. Overigens wordt verwacht dat er komend jaar nog problemen zullen zijn in bepaalde sectoren, zoals op het gebied van schoenen, kleding, bouwmarkten en elektronica.

Fysiek winkelen met nieuwe dimensie
Er is een trendrapport verschenen, waarbij ABN Amro en Triggering Minds laten weten dat het fysiek winkelen weer in aantrekkingskracht zal toenemen. Daarbij wordt wel gebruik gemaakt van nieuwe technologie om bijvoorbeeld met NFC contactloos te kunnen betalen, maar worden ook robots ingezet die erop gericht zijn om de service in de winkels te verbeteren. Ook het mogelijk maken om via een tablet in een winkel een product te bestellen dat op dat moment niet op voorraad is, maakt onderdeel uit van de vernieuwende dienstverlening.

In het kader van de vernieuwing blijft er echter wel een oud baken overeind en dat is folder die nog altijd graag door huishoudens wordt ontvangen. Folderverspreiding kan dan ook zeker naast de vernieuwde service blijven bestaan om de aandacht van de doelgroep te trekken. Om de vernieuwde service concreet te kunnen aanbieden, is het namelijk wel nodig dat de klanten ook daadwerkelijk een bezoek aan de fysieke winkel brengen. Een reclamefolder is daarvoor een rechtstreekse uitnodiging indien er bijvoorbeeld aantrekkelijke aanbiedingen in worden opgenomen.

Bezorgrevolutie
2014 kan gezien worden als het jaar waarin de bezorgrevolutie zich in snel tempo heeft ontwikkeld. Meerdere supermarktketens hebben zich dit jaar gericht om ophaalpunten te creëren voor consumenten om zo nog meer flexibiliteit te kunnen bieden, Het wordt zo voor consumenten net zo eenvoudig gemaakt om online te winkelen en producten te laten bezorgen als om online te winkelen en de artikelen op te halen. Nog sneller bezorgen is de insteek die in de nabije toekomst de aandacht zal krijgen. Er zijn al ophaalkluizen te vinden op de treinstations en ook wordt het aantal pakketpunten van PostNL in de komende jaren verder uitgebreid van driehonderd naar drieduizend punten. Ook het bezorgen op dezelfde dag als de bestelling krijgt een toevlucht en daarmee wordt op alle mogelijke manieren ingezet om het de klant zo gemakkelijk mogelijk te maken.