Laatste editie van ‘De Almare’ bezorgd

De laatste editie van De Almare is bezorgd , daarna gaat de krant op in de Almere Vandaag. Voor de bezorgers van de te verdwijnen krant heeft dat grote gevolgen. De bezorgers kregen eerder altijd 2,5 cent per bezorgde De Almare betaald. Daarmee werd gemiddeld 5 tot 6 euro per wijk verdiend. Dat is een redelijk bedrag voor een uurtje werk, maar is natuurlijk geen gigantisch salaris.

 

De bezorgers en ontvangers van de krant De Almare waren in april al op de hoogte gesteld van de bezorging van de laatste editie in mei. De bezorgers van de Almere Vandaag wisten echter niet, dat de laatste twee edities van De Almare bij de Almere Vandaag moesten worden gevoegd, zoals een folder of bijlage. In plaats van de normale 2,5 cent per krant, die altijd werd betaald, kregen de bezorgers daar maar 1 cent voor. De folder was echter gewoon de reguliere krant De Almare met eenzelfde dikte als anders.

 

Hierdoor heeft de distributeur Axender zestig procent minder betaald. Dat komt omdat de uitgever van De Almare voor de verspreiding niet meer geld wilde betalen. Of de bezorgers van de Almere Vandaag er intrappen was de vraag. Het kan maar zo zijn dat De Almare als laatste editie met folderprijs niet overal is bezorgd.

 

De bezorgers van de laatste editie krijgen van deze gang van zaken in elk geval vast en zeker een vieze smaak. Overigens is dit niet het enige voorval.

 

Met ingang van september zal de Almere Vandaag worden verspreid door een ander bedrijf. Axender is de huidige distributeur, maar de aanbesteding is nu gewonnen door Media Verspreiders in Utrecht. Ook dat zal weer ten koste gaan van de verdiensten van de bezorgers van de krant. Het vaste bezorgloon zal namelijk sterk worden verlaagd naar slechts 1,3 cent per krant. Bezorgers kunnen wel op hetzelfde niveau geld blijven verdienen om de wijken vergroot worden, zodat er minimaal 350 kranten bezorgd kunnen worden.

 

Media Verspreiders heeft laten weten, dat de loonsverlaging niet alleen maar negatief is. De kranten worden namelijk in het vervolg bij de bezorgers op het huisadres afgeleverd. Er zou toch geen werknemer zijn, die een dergelijke gang van zaken zou accepteren. Meer werken voor hetzelfde geld, want daar komt het op neer. Overigens heeft de directe van De Almare uiteindelijk toch besloten om de bezorgers van de laatste editie van de krant via distributeur Axender het normale bezorgloon te geven.