Prijzen in reclamefolder soms lager

Nog altijd zijn reclamefolders zeer gewenst. Elke week ontvangen miljoenen Nederlanders weer een stapel folders in de brievenbus. Een groot deel van de consumenten kijkt er niet naar om, omdat de prijzen van producten online lager zouden liggen. Het is maar de vraag of dat daadwerkelijk zo is.

 

Een consumentenwebsite heeft onderzoek gedaan naar de prijzen in de reclamefolders en in online winkels. Daarbij is er gekeken naar ruim zeshonderd producten die door twaalf elektronicawinkels worden aangeboden. Er werd dus gekeken naar de verschillen tussen de prijzen in de reclamefolders en in de webwinkels. Daaruit is naar voren gekomen, dat in meer dan veertig procent van de gevallen de folderaanbieding goedkoper uitvalt dan de laagste online prijs voor het product. Mediamarkt springt er in dat opzicht bovenuit, want daar werd het meeste voordeel geboden in de folderaanbiedingen, die gemiddeld genomen bijna 7,5 procent lager liggen dan de aanbiedingen in de goedkoopste webshops.

 

In andere gevallen bleek weer dat het online goedkoper was om producten aan te schaffen in vergelijking met de folderprijzen. De consument is het beste uit door te blijven vergelijken, want uiteindelijk kan een combinatie van offline en online winkelen tot een besparing leiden van 14.613 euro voor de 607 vergeleken aanbiedingen in de reclamefolders. Door niet naar de reclamefolders te kijken, kunnen consumenten een leuke aanbieding mislopen. Steeds meer consumenten doen hun aankopen online in verband met de scherpe prijzen. Het onderzoek heeft echter uitgewezen, dat er veel van de elektronicawinkels zijn die in de folders lagere prijzen bieden dan er online te vinden zijn.

 

Kritische blik

Uiteraard kan er met een kritische blik naar het onderzoek worden gekeken, want bij de online prijzen tellen de verzendkosten mee. Daardoor lijkt het alsof een product uit de folder goedkoper is, maar dat hoeft voor de productprijs dus niet te gelden. Overigens is het wel gemakkelijk om online een wasmachine te bestellen, die thuis wordt bezorgd en hoeft men niet naar de winkel toe om een wasmachine mee te nemen of te laten bezorgen, wat ook geld kost. Bovendien kunnen er meerdere online artikelen in één webwinkel worden besteld, waardoor er ook maar één keer verzendkosten in rekening worden gebracht.

 

Folder niet altijd goedkoper

Er kan een sprake zijn van een groot verschil tussen goedkoop en duurkoop, zoals in de categorie van LED televisies is gebleken. Een  tv van Samsung werd online aangeboden voor 1719 euro bij Plasmavisie en werd in een folder van BCC voor de prijs van 1499 euro aangeboden. Dat is toch een groot verschil van 220 euro, waarbij de televisie uit de folder het goedkoopst was. Overigens was een ander model van een Samsung televisie voor de prijs van 1399 euro in de folder van ElectronicPartner te vinden en werd deze voor een prijs van 834,99 euro online bij Pixmania aangeboden. Dat levert ook een groot verschil op van ongeveer 600 euro.

 

De Drie Dwaze Dagen reclamefolders van de Bijenkorf worden altijd goed bekeken. Het daaruit komende voordeel kwam op 8,8 procent terecht. Uit de folder bleek 75% van de producten goedkoper te zijn dan in het online aanbod. Het voordeel van de Drie Dwaze Dagen wordt slechts eenmaal per jaar aangeboden en daarom tellen de resultaten ook niet mee voor de uitkomsten van het onderzoek.