PvdD wil af van ongewenst reclamedrukwerk

reclamefoldersDe Partij van de Dieren ziet het liefst dat huis-aan-huis bladen en reclamedrukwerk niet meer in de brievenbussen. De politieke partij vindt namelijk dat de folders en huis-aan-huis kranten voor vervuiling zorgen. Bovendien zouden veel consumenten zich ergeren aan het ongevraagde reclamedrukwerk.

 

Esther Ouwehand heeft als kamerlid van de PvdD in de Tweede Kamer voorgesteld dat reclamedrukwerk uitsluitend nog maar in de brievenbus mag belanden bij consumenten die dat expliciet aangeven. Momenteel hebben de gemeenten nog de verplichting om in huis-aan-huis kranten informatie te verstrekken over vergunningen en andere gemeentezaken. Ouwehand ziet graag dat de gemeenten hier op een andere wijze invulling aan mogen geven.

 

De brievenbussen stromen tegenwoordig niet meer vol om mensen van informatie te voorzien. Het zou volgens Ouwehand zo moeten zijn dat consumenten via de digitale weg standaard geïnformeerd worden, behalve als de consument laat weten liever een gedrukte folder of huis-aan-huis blad te ontvangen. Staatssecretaris Mansveld reageerde niet enthousiast op het voorstel en voorziet problemen in de handhaving. Er zou dan namelijk controle moeten zijn op de folderaars om na te gaan of de regelgeving wordt nageleefd. Daar zijn uiteraard weer kosten aan verbonden.

 

De staatssecretaris is ook van mening dat een groot deel van de consumenten in crisistijd er prijs op stelt dat folders met aanbiedingen in de brievenbus belanden. Wie dat niet wil kan momenteel al gebruikmaken van de Nee/Nee sticker, zodat folders niet meer ongewenst in de brievenbus terechtkomen.

 

Verder vindt de staatssecretaris dat er al allerlei maatregelen zijn die ervoor zorgen dat de afvol door het reclamedrukwerk wordt beperkt. Er komen bijvoorbeeld afspraken om het gebruik van het plastic om de folders te beperken.