Supermarkten voelen meer actiedruk

In het eerste zes maanden van 2012 hebben de supermarkten meer aanbiedingen in folders gepresenteerd in vergelijking met eenzelfde periode in het voorgaande jaar. De stijging van de presentatie van aanbiedingen kwam uit op veertien procent, maar er waren meer opmerkelijke verschillen volgens de analyse van PCNData.

Zo bleek dat het aantal folderpromoties bij de bekende prijsvechters, zoals Dirk van den Broek is gedaald. De servicesupermarkten, zoals Albert Heijn hebben daarentegen en stortvloed van aanbiedingen in de folders gepubliceerd.

De supermarkten in Nederland hebben in de eerste zes maanden van 2012 in totaal 55.000 aanbiedingen gepresenteerd in de folders. De servicesupermarkten, zoals Albert Heijn en SuperCoop zijn daarbij het meest actief geweest. Het aantal folderacties i bij SuperCoop met 45 procent gestegen en bij de Albert Heijn met 46 procent.

De Belgische supermarkten hebben in de eerste zes maanden van dit jaar in totaal 130.000 aanbiedingen gepresenteerd in zowel folders als via internet en door middel van waardebonnen. Albert Heijn was de nieuwkomer op de Belgische markt en heeft in absolute aantallen maar een beperkt deel voor zijn rekening genomen. Het aantal promoties is wel gegroeid en dan met name in de eigen folder AH Bonus in de maanden april, mei en juni van 2012 in vergelijking met 2011. Het aantal is gegroeid met 32 procent.

Discounters

De servicesupermarkten hebben in Nederland gezamenlijk een groot aantal meer aanbiedingen in de folders gepresenteerd. Bij de discounters is sprake van een meer variatie. De Lidl heeft veertig procent meer promoties gepresenteerd en de Aldi tachtig procent. De folderindex van Dirk van den Broek  liet echter een ander beeld zien, want deze slaat negatief uit naar index 92. Het tweede kwartaal is er sprake geweest van een wijziging in de foldercommunicatie bij Dirk van den Broek wat tot de daling heeft geleid. Onlangs is het GfK Zomerrapport 2012 gepresenteerd en daaruit is gebleken dat Digros, Dirk van den Broek en Bas van der Heijden op het gebied van voordeelaspecten in de top vijf staan en daarmee Jumbo gepasseerd zijn. Er wordt door Dirk van den Broek tegenwoordig meer in dagbladen geadverteerd en dat slaat aan bij de consumenten. Overigens zijn er ook verschillen te ontdekken in het middensegment van de supermarkten. Deen, Golff en EMTÉ hebben veel aan folderpromoties gedaan in tegenstelling tot Jumbo en Jan Linders, die minder activiteit lieten zien. Overigens is C1000 de kampioen op het gebied van folders in de eerste zes maanden van dit jaar.

Doorbraak

Het aantal versaanbiedingen heeft een lichte daling laten zien met een procent minder in het eerste half jaar van 2012 in de folders ten opzichte van vorig jaar.

In de folders waren het vooral de vleesproducten en visproducten die minder voorkwamen en dat terwijl de brood- en banketproducten nog wel een stijging lieten zien. De promotiedruk wordt door de supermarkten verlegt naar diepvriesproducten, want dat aantal aanbiedingen is fors gestegen met een gemiddelde van twaalf procent. De ontwikkeling van vers naar diepvries wordt gezien als een doorbraak van een trend. De afgelopen jaren stegen de folderacties met versproducten nog met vijftien procent, waarbij vooral fruit, groenten en aardappelen net als brood flink werden afgeprijsd.