Winkelstraat loopt achter bij webwinkels

koopgoot winkelstraatElk jaar verschijnt het nieuws, dat het afgelopen jaar weer een uitstekend jaar is geweest voor de webwinkels. Zo ook dit jaar. De bestedingen en online omzetten hebben weer een groei laten zien. Halverwege vorig jaar heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek al uitgezocht dat er bijna negen miljoen mensen wel eens een aankoop doen of hebben gedaan via internet. Dat is een stijging van zeventien procent in vergelijking met twee jaar ervoor.

Internetwinkelen is dan ook aardig ingeburgerd in de maatschappij. Familie, vrienden en collega’s laten weten zaken op internet te kopen, waardoor de interesse bij nieuwe potentiële klanten wordt aangewakkerd. Michiel Vergeer van het CBS laat dan ook weten, dat steeds meer mensen de drempel overstappen om online te kopen. De totale online uitgaven bedragen rond de vier miljard euro zoals het CBS heeft uitgerekend. Ten opzichte van de totale uitgaven van ongeveer negentig miljard euro in de detailhandel is het slechts een miniem percentage van 4,4 procent. Michiel Vergeer geeft aan dat het belang van internet toeneemt. In de detailhandel is namelijk in de acht maanden van vorig jaar minder besteed terwijl de internetuitgaven zijn gegroeid.

Op de website van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel is te lezen dat in de eerste zes maanden van het vorige jaar er 5,5 procent van de bestedingen betrekking had op online non-food. Dat was vijf jaar ervoor nog maar 1,7 procent van de bestedingen.