Consumenten geven voorkeur aan Jumbo supermarkten

jumbo-supermarktUit onderzoek van Q & A Research is gebleken dat Nederlands niet nog een Albert Heijn willen. Vlak voor de afloop van de gevoerde onderhandelingen tussen Super de Boer en Jumbo is een opmerkelijk resultaat gebleken uit een onderzoek dat onder 500 deelnemers werd gehouden. Net geen 40 procent van de respondenten willen het liefste de formule van Jumbo zien als Super de Boer weg valt en slechts veertien procent geeft daarbij de voorkeur aan een Albert Heijn. Uit de resultaten van het onderzoek is verder gebleken dat net geen 50 procent van de ondervraagde deelnemers, die in hun omgeving een Super de Boer hebben, tevreden zijn met de komst van een nieuwe supermarktformule in de buurt. Reclamefolders die de supermarkten wekelijks huis aan huis verspreiden blijken een doorslaggevende rol te spelen in de keuze van de supermarkt.

Super de Boer zal niet gemist worden

Zestig procent van de respondenten heeft aangegeven, dat zij een Super de Boer in de woonomgeving kennen. Daarvan heeft 47 procent gemeld, dat ze het fijn vinden als er een nieuwe formule komt, die de plaats in kan nemen van Super de Boer. Maar vijftien procent van de ondervraagden heeft te kennen gegeven dit spijtig te vinden. Van de deelnemers, die bij het onderzoek werden betrokken, was 84 procent bezoeker van de winkel Super de Boer.

Liever Jumbo

Een vraag met betrekking tot de formule, waar de voorkeur van de consument naar uitgaat in de plaats van Super de Boer, werd beantwoord met negentien verschillende formules. Grote winnaar van de voorkeursformule is Jumbo met 39 procent met Albert Heijn op verre afstand met 13 procent en C100 met 7 procent. Een zeer klein percentage van vier procent ziet liever de formule van supermarkt Plus. Dit is enigszins opmerkelijk, omdat deze winkel onderdeel is van de Sperwergroep, die recentelijk een bod heeft gedaan op Super de Boer.

Niet nog meer blauw

Consumenten die in eigen omgeving een Super de Boer hebben is ook de vraag gesteld welke formule ze het minst graag terug zien als vervanger. Daarop werd Albert Heijn het vaakste genoemd als minst geliefde vervangende formule door meer dan 25 procent van de respondenten. Daarna zijn de Aldi en de Lidl evenmin erg geliefd als mogelijke vervangen, want die kwamen beiden uit op zes procent. Ook de deelnemers die niet specifiek over een eigen Super de Boer in de buurt beschikken, werd deze vraag voorgelegd. Van die groep vindt 33 procent van de consumenten, die de taak van boodschappen doen op zich nemen, dat er al meer dan genoeg vestigingen van Albert Heijn in de buurt zijn te vinden. Overigens werd bij beantwoording op de vraag Plus en Jumbo met 2,5 procent en 1,7 procent beantwoord, waardoor deze als populaire winkels uit de bus komen.