E-tailers hebben vooroordelen over folderverspreiding

Het is duidelijk dat de communicatie van webwinkels in de richting van klanten vooral via digitale media plaatsvindt. Het is ook een lange periode meer dan voldoende geweest om uitsluitend online te communiceren en online marketing in te zetten om de doelgroep te bereiken. De markt is echter voortdurend onderhevig aan veranderingen en nu groeit dan ook het besef dat consumenten niet alleen online, maar ook offline moet worden benaderd om succesvol te kunnen blijven zijn. In de mediakeuze voor offline marketing wordt de folder echter gepasseerd en dat komt door de vooroordelen van E-tailers over folderverspreiding.

 

Via een folder vinden klanten mij niet

Dat is een van de vooroordelen van de webwinkeliers die de mening zijn toegedaan dat consumenten geen folders bekijken. Dat echter een gemiste kans, want het Onderzoeksbureau Team Vier is na een onderzoek tot de conclusie gekomen, dat een folder een aanjagende werking heeft op het bezoeken van de websites. Maar liefst 41 procent van de deelnemers liet weten de website van de retailer te bezoeken naar aanleiding van de folder. De folder wordt gebruikt om inspiratie op te doen en zich te oriënteren, waarna de consument de website bezoekt en een concrete aankoop kan doen

 

Online adverteren is voordeliger

Folders hebben een enorme attentiewaarde met een gemiddelde leestijd van vijfenveertig minuten, die al jaren stabiel is. De leestijd van folders is zelf met de opkomst en toenemende tijdsbestedingen op internet en aan social media stabiel gebleven. Bovendien kunnen folders bij de juiste doelgroep worden bezorgd en hen inspiratie geven om producten aan te schaffen waar eerder niet aan gedacht is. Daarbij is de folder niet afhankelijk van de juiste zoekwoorden.

 

Een folder bereikt niet heel Nederland

Dat is nog een vooroordeel over folderverspreiding. Een folder is het ideale middel om een specifieke doelgroep te bereiken. Dat kan namelijk op basis van segmentatie op vijfhonderd life style kenmerken en socio-demografische aspecten van huishoudens. Het is mogelijk om zelfs op wijkniveau met folders een doelgroep te bereiken. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen huishoudens met een balkon of met een tuin. Maar het is ook mogelijk om te selecteren op basis van gezinnen met huisdieren of huishoudens zonder kinderen, die een bovenmodaal inkomen te besteden hebben. Een folder kan dus heel gericht bij elke potentiële klant bezorgd worden.

 

Een folder is oubollig

Folders zijn zeker geen oubollig medium en worden zelfs zeer gewaardeerd. Dat is uit het onderzoek van Team Vier wel gebleken, waarbij de relatie tussen het bezoeken van een website en de folder werd onderzocht. Van de respondenten af 56 procent aan het belangrijk te vinden dat een webwinkel ook fysieke reclame aanbieden, zoals een folder. Van dat percentage gaf 31 procent aan het prettig en handig te vinden om over een fysieke folder te beschikken. Ten opzichte van online media, zoals banners en adwords, gaat de voorkeur duidelijk uit naar een folder.

 

Folderacties zijn niet meetbaar

Dit is een onjuist oordeel, want folders zijn zeker wel meetbaar. Het is mogelijk om te meten op welke wijze een folder door klanten wordt gelezen. Op basis daarvan kunnen aanbiedingen op de juiste wijze geplaatst worden in een folder. Zelfs het bereik van de folder is meetbaar net als de conversie ervan. Verder zijn er ook instrumenten beschikbaar om de aantrekkelijkheid van folders te meten.