Ex-politica zonder toestemming in reclamefolder van Kruidvat

Drogisterijketen Kruidvat heeft zonder toestemming een afbeelding van ex-politica Sabine Uitslag gebruikt in een reclamecampagne. De campagne betrof een reclamefolder die onlangs is bezorgd. Daar is het echter niet bij gebleven, want ook in de nieuwe folder staan er drie afbeeldingen van dezelfde persoon zonder dat daarvoor toestemming is gegeven. Deze reclamefolder van Kruidvat is al verspreid in een groot deel van Nederland. Overigens wordt er deze keer geen actie ondernomen door Sabine Uitslag want zij was er al van op de hoogte gesteld. De folders waren namelijk al gedrukt en Kruidvat heeft de eerste keer de fout erkend en gecompenseerd. Overigens is de afbeelding wel verwijderd uit de digitale folder.

Compensatie van Kruidvat
Kruidvat heeft nadat de ex-politica actie heeft ondernomen de fout toegegeven en heeft met de erkenning tevens voor een bijzondere compensatie gezorgd. Dat was ook een reden waarom er niet verzocht is om vernietiging van de oplage van reclamefolders. Uitslag heeft ook een functie als bestuurder bij meerdere zorginstellingen en heeft de drogisterijketen verzocht om een goedmaker in de vorm van een jaar lang gratis luiers aan het Babyhuis van Barbara Muller in Dordrecht.

 

Er worden door deze stichting baby’s op tijdelijke basis opgevangen die niet door hun ouders kunnen worden verzorgd. Er worden door het Babyhuis per jaar ongeveer 17.000 luiers gebruikt. Kruidvat is op het verzoek ingegaan, zodat er sprake is van een prima compensatie in de ogen van Sabine Uitslag en waar het Babyhuis in Dordrecht uiteraard veel profijt van heeft.

Afbeeldingen van internet
Hoe het zo gekomen is dat een afbeelding van Sabine Uitslag in de folders van de drogisterijketen is verschenen, is verrassend. Er is namelijk gebleken dat het reclamebureau van internet een aantal afbeeldingen heeft gehaald, waarop vrolijke dames te zien waren. Deze afbeeldingen waren bedoeld ter inspiratie voor de tekenaar die op basis van de betreffende vrolijke gezichten nieuwe gezichten zou maken, maar wel op basis van fotografische echtheid. Het was echter niet de bedoeling dat de tekenaar de afbeeldingen levensecht zou natekenen, maar dat is in dit geval dus wel gebeurd, want de gelijkenissen met de getekende afbeelding en de foto zijn treffend en spreken voor zich.

Dat de foto van Sabine Uitslag exact is nagetekend, komt doordat de uitstraling zo sprekend en vrolijk was. Er zijn nu zowel door Kruidvat als het reclamebureau excuses gemaakt, waarbij nog werd gemeld dat Sabine Uitslag niet herkend was. Voor de overige afbeeldingen geldt dat de dames die een getekend gezicht hebben gekregen niet zijn nagetekend, maar ter inspiratie zijn gebruikt. In elk geval kunnen alle partijen nu tevreden zijn, want er volgen verder geen acties behalve dat er voor een jaar lang gratis luiers wordt gezorgd in het Babyhuis in Dordrecht. Een volgende keer zal het reclamebureau er uiteraard rekening mee houden dat het niet weer gebeurt dat een afbeelding van een persoon vrijwel exact wordt nagetekend. Sabine Uitslag kan er dan ook vanuit gaan dat haar gezicht niet weer ongevraagd in een reclamefolder wordt opgenomen.