Gerichte marketing leidt tot minder reclamefolders

reclamefolders-verspreidingIn het jaar 2010 zijn er minder reclamefolders bij de consumenten thuis op de deurmat gevallen. De daling van 11,9 miljard exemplaren in 2009 heeft zich voortgezet naar vorig jaar tot 11,7 miljard stuks. Dat maakt het tot een daling van 1,7 procent, zoals uit de cijfers van de Dutch Dialogue Marketing Association naar voren is gekomen.

Gerichte verzending

Yme Pasma van de DDMA heeft voor de daling wel een verklaring en dat is dat veel bedrijven op een meer marketing gerichte manier de folders verzenden. Het volume neemt hierdoor namelijk af, maar daarentegen zijn er wel meer verschillende titels. De folders per huishouden zijn toegenomen als rekening wordt gehouden met de toename van de nee/ja stickers en de nee/nee stickers. In 2010 had achttien procent van de huishoudens een dergelijke sticker tegen 16,6 procent in 2009. Plasma liet weten dat het aantal met een sticker op de brievenbus jaarlijks ongeveer met een procent toeneemt.

Zeven bedrijfstakken

DDMA meldt dat er zeven bedrijfstakken verantwoordelijk zijn voor het uitbrengen en verspreiden van alle folders. Gebleken is dat de meubelbranche de sector is, waarin in de meeste folders uitkomen. Deze branche wordt op de voet gevolgd door de supermarkten, kledingbranche, drogisterijen, warenhuizen, bouwmarkten en elektronicazaken. In 2010 hebben alleen de elektronicazaken minder folders verspreid.

Folderaanbiedingen

Consumenten besteden meer tijd aan het doornemen en uitpluizen van de folders. In 2007 betrof het nog 36 minuten per week en in 2008 liep de tijd al op naar 40 minuten, waarna in 2009 de tijd opliep naar 43 minuten tot 47 minuten in 2010. Het afgelopen jaar waren de consumenten vooral op zoek naar aanbiedingen in de folders, want dat aantal steeg tot 48 procent. In 2009 bedroeg dat aantal nog maar 40 procent. Van de consumenten geeft 20 procent aan dat de blaadjes ter oriëntatie worden bekeken en hetzelfde percentage liet weten dat de folders vooral ter ontspanning werden doorgebladerd.

Reclamefolders bekijken

Er zijn vaak meerdere personen in één huis, die de reclamefolders bekijken. In meer dan driekwart van de huishoudens geldt dat er minimaal twee mensen zijn, die de folder lezen en het gemiddelde betreft 2,2 mensen per huis. Overigens wordt in de huishoudens de helft van de folders bekeken en de andere helft dus niet. Het bereik van de folders lag in 2007 exact op vijftig procent. Daarna is het nog even gestegen, maar in 2010 kwam dit percentage uit op 48 procent. De verspreiders van de reclamefolders blijken wel meer resultaat te boeken, want de kooprealisatie is toegenomen.