Klanten zien weinig verschil tussen bouwmarkten

gammaDe meeste retailers hechten dezelfde waarde aan een aantal belangrijke aspecten, zoals de bereikbaarheid en een eerlijke prijs vragen voor producten, die van een goede kwaliteit zijn. Ook een goede service wordt als vanzelfsprekend gezien net als het aanbieden van een aantrekkelijk ingerichte winkel, waarin de aankopen worden gedaan. Uiteraard beslist elke retailer zelf welk aspect de meeste aandacht krijgt, maar dat komt pas tot succes in uitdrukking als de klant het ook zo ervaart. Opvallend is dat consumenten wel een onderscheid maken op bovengenoemde aspecten ten aanzien van supermarkten, zoals Jumbo, Albert Heijn, Aldi, Lidl en C1000. Maar dat deze aspecten bij de bouwmarkten, zoals de Praxis, Formido, Hornbach, Karwei en Gamma minder van belang zijn. Zo is onlangs gebleken uit een door USP Marketing Consultancy gehouden onderzoek, waar negenhonderd consumenten aan mee hebben gedaan.

Weinig onderscheid bij bouwmarkten in ogen klant

Tijdens het onderzoek van USP Marketing Consultancy zijn er aan de deelnemers vragen gesteld over de relatie van de consument en de retailer op basis van vijf belangrijke aspecten, zoals toegang, prijs, product, beleving en service. Als de relatie tussen de klanten en bouwmarkten wordt onderzocht, dan blijkt er weinig onderscheid te worden ervaren door de consument. Volgens de consument hebben bouwmarkten, als Gamma, Hornbach, Formido, Praxis en Karwei daarin een gelijke positie, enkele kleine verschillen daargelaten. Het aspect prijs is een klein verschil, waarbij de Hornbach door de consument het meest gewaardeerd wordt met 7,8 en Formido als laagste gewaardeerd wordt met 6,9.Dat de bouwmarkten zelf wel een positie kiezen op basis van de aspecten mag duidelijk zijn, maar ook dat de consumenten zelf weinig verschillen daar in terug vinden.

Supermarkten laten consument meer onderscheid ervaren

Als er naar vijf supermarkten wordt gekeken, zoals Lidl, Aldi, C1000, Jumbo en Albert Heijn dan wordt al snel duidelijk dat consumenten meer onderscheid ervaren tussen de verschillende supermarkten op basis van de belangrijke aspecten in vergelijking met bouwmarkten. Ten aanzien van het aspect prijs zijn de supermarkten de Lidl en de Aldi hoog beoordeeld en ligt er een lage beoordeling voor de Albert Heijn. De lage waardering is er voor de Aldi weer op het aspect service en beleving, waar de Jumbo en de Albert Heijn weer hoog voor worden beoordeeld.