Ja-Ja sticker aanleiding voor rechtszaak

Er zijn drie partijen uit de branche voor folderverspreiding die gezamenlijk tegenover de gemeente Amsterdam staan in de rechtbank. De gemeente Amsterdam heeft namelijk als doel om met ingang van 2018 de inwoners de vrije keuze te geven om folders in de brievenbus te krijgen. Er wordt dan gebruik gemaakt van een zogenoemde Ja-Ja sticker. Indien deze sticker niet op de brievenbus te zien is, mogen de verspreiders geen reclamedrukwerk in de brievenbuis werpen. De Ja-Ja sticker komt dan in de plaats van de Nee-Nee sticker die op dit moment gebruikt wordt door inwoners die geen folders willen ontvangen.

Papierverspilling tegengaan

Het belangrijkste doel van de gemeente Amsterdam om de nieuwe wijze van folderverspreiding huis-aan-huis te introduceren, is om onnodige verspilling van papier tegen te gaan. De branche van reclamedrukwerk is het niet eens dat de bestaande situatie ineens wordt omgedraaid. MailDB, Koninklijk verbond van Grafische ondernemingen en Netwerk VSP hebben gezamenlijk besloten de strijd aan te gaan met de gemeente Amsterdam die nu voor de rechter wordt gesleept. De gemeente Amsterdam stelt dat er ongeveer 34 kilo op jaarbasis aan foldermateriaal wordt ontvangen door huishoudens zonder sticker. De gemeente denkt dat daar veel materiaal niet eens van wordt gelezen. Er wordt verondersteld dat er 1,8 miljoen kilo aan papier kan worden bespaard op jaarbasis als de bestaande situatie wordt omgedraaid. De tegenstanders zijn het daar niet mee eens en denken dan ook niet dat de hoeveelheid papier zal dalen. Er zijn bovendien een groot aantal huishoudens die nu over een Nee-Ja sticker beschikken en in die zin dus wel toestaan om huis-aan-huis bladen te ontvangen.

Deskundigenonderzoek

Er is door deskundigen in opdracht van de brancheorganisaties een onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de huis-aan-huis bladen dikker gaan worden om de simpele reden dat adverteerders hierin gaan adverteren. Overigens is MKB-Nederland evenmin blij met het voornemen van de gemeente Amsterdam. Het kan namelijk banen gaan kosten als de Ja-Ja sticker wordt ingevoerd. Kleine ondernemingen hebben namelijk minder bereik met folderverspreiding als de maatregel wordt doorgevoerd en dat gaat ten koste van de omzet. Klanten kunnen dan namelijk niet meer op deze manier via folderverspreiding over aanbiedingen worden ingelicht. Verder is MailDB in de veronderstelling dat de doorvoering van de maatregel ervoor zorgt dat 2.500 bezorgers in Amsterdam hun bijbaan verliezen.

Uitspraak rechter op 8 november

De gemeente Amsterdam heeft de invoering van de Ja-Ja sticker overigens uitgesteld, maar de folderbranche hoopt dat de maatregel niet wordt doorgevoerd. De gemeente blijft van mening dat de huishoudens zonder sticker veel folders niet lezen en deze rechtstreeks in de prullenbak laten verdwijnen. De gemeente Amsterdam is niet de enige gemeente in Nederland die het onderwerp van het veranderen van het beleid aangaande folderverspreiding op de agenda heeft staan. Amsterdam is wel de enige gemeente met een stadsbestuur dat goedkeuring heeft gegeven voor de plannen. Het wachten is nu op de uitspraak van de rechter. Op 8 november 2017 doet de rechter uitspraak over deze kwestie van de Ja-Ja sticker en verspreiding van folders.