Lagere prijzen supermarkten niet gepromoot via reclamefolder

supermarktfolderVia reclamefolder verspreiding maken supermarkten doorgaans gebruik van de mogelijkheid om aanbiedingen te presenteren en bepaalde producten of productgroepen onder de aandacht van de consument te brengen. Het is echter opvallen dat de huidige prijzenoorlog tussen supermarkten niet duidelijk is terug te vinden in de vele folders die huis aan huis worden verspreid. Het is namelijk zo dat de supermarkten in Nederland in de twee voorgaande maanden duizenden producten lager hebben geprijsd. De supermarktketen Albert Heijn heeft zelfs meer dan drieduizend artikelen in het online assortiment verlaagd dat een totaal aanbod kent van zesentwintigduizend producten.

Geen grootschalige campagne
Aan het einde van de maand oktober werd al duidelijk dat supermarkt Albert Heijn in één keer achthonderd producten goedkoper had gemaakt. Er is echter geen grootschalige campagne gestart om dit nieuws onder de aandacht van de consumenten te brengen. Dat had uiteraard eenvoudig gekund door van het medium reclamefolder gebruik te maken die huis aan huis kan worden verspreid.

Een jaar eerder heeft de supermarktketen namelijk nog wel een grootschalige campagne opgezet om de prijsverlaging van duizenden producten aan de buitenwereld kenbaar te maken en om daarmee het imago verder te verbeteren. Dit keer blijkt het volgens de supermarktketen om reguliere schommelingen in de prijs te gaan, want er zijn niet alleen prijzen verlaagd, maar ook een groot aantal prijzen van uiteenlopende artikelen verhoogd.

Trend van verlaging
De trend van verlaging van de prijs van artikelen die door de ene supermarkt is ingezet, wordt door andere supermarkten gevolgd. Zo heeft de PLUS laten weten de trend te volgen om daarmee consumenten lage en scherpe prijzen te kunnen blijven bieden. Deze supermarktketen heeft de prijzen sinds oktober ook verlaagd van in totaal ruim tweeduizend verschillende artikelen. De prijzenoorlog richt zich op verschillende artikelen, waarbij het bier vooral een centrale rol speelt. Naast bier richt de prijzenoorlog zich verder op frisdrank, rijst, pasta en Aziatische producten. De consument is in dit geval de winnaar van de prijzenstrijd die tussen de verschillende supermarkten in Nederland wordt gevoerd.

Consument is de winnaar
Hoewel er geen grootschalige campagne is ontstaan via bijvoorbeeld reclamefolder verspreiding kan de consument de folders van de supermarkten uitstekend benutten om een prijsvergelijking te maken. Ook als er gelijke aanbiedingen van eenzelfde product worden aangeboden in de folders van supermarkten kan het raadzaam zijn om de prijzen van deze aanbiedingen alsnog te vergelijken. Op deze manier kan de consument heel prijsbewust boodschappen doen en aan de hand van de reclamefolders bepalen bij welke supermarkt welke producten worden gehaald.

Het voordeel waar consumenten van kunnen profiteren wordt door middel van aanbiedingen, acties en kortingen in folders duidelijk gemaakt. Met het oog op de feestdagen zijn er uiteraard altijd speciale aanbiedingen in het reclamedrukwerk te vinden, zodat er goedkoop boodschappen kan worden gedaan en er niet meer geld uitgegeven hoeft te worden dan nodig is. De geruisloze prijsverlagingen als gevolg van de supermarktstrijd om de prijzen bieden klanten uiteraard een extra voordeel om goedkoop boodschappen te doen.