Milieuoffensief van start tegen 235 miljoen kilo folders

Er is een nieuw initiatief ontwikkeld dat zich zal inzetten tegen de verspreiding van de huis-aan-huis reclamefolders. De Stichting Jaja2013 heeft zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en richt zich op een landelijke actie die gericht is tegen de verspreiding van de reclamefolders. Valentijn Verpaalen is de initiatiefnemer en hij ziet graag dat de nee/nee stickers tot het verleden gaan behoren. Valentijn wil graag dat de mensen een ja/ja sticker op hun brievenbus plakken als zij reclamefolders wensen te ontvangen. Met de actie wordt gehoopt op het kunnen terugdringen van de vervuiling va het milieu die gepaard gaat met het ongerichte verspreiden van folders.

 

235 miljoen kilo op jaarbasis

Verpaalen is van mening dat het maken, verspreiden, afvoeren en verwerking van 235 miljoen kilo folders op jaarbasis niet nodig is. Het is namelijk mogelijk om via relamefolder.nl, folderaar.nl, foldersenkranten.nl en verschillende apps actuele informatie over producten in de aanbieding te vinden. Bij Verpaalen ging een lichtje op toen hij problemen ondervond met het online zoeken naar een brievenbussticker. De dagen worden door de initiatiefnemer doorgaans gevuld met werk als P&O adviseur bij een zorgorganisatie. Voor de stichting werken ook nog een communicatiespecialist, projectadministrateur en een projectmanager samen om het doel samen te halen.

folders verspreiden

 

Laat de vervuiler stickers plakken

Het oogmerk van het offensief is dat de politiek warm wordt gemaakt voor het laten omkeren van het systeem. In dat geval worden de reclamefolders uitsluitend bezorgd in brievenbussen die van een ja/ja sticker zijn voorzien. Aangezien tachtig procent van de consumenten geen sticker wenst te plakken, zal naar verwachting ook maar een klein deel wel een ja/ja sticker op de deur plakken. Een eenvoudige maatregel kan tot een grote besparing voor het milieu leiden.

 

Website Jaja2013

Om het doel te bereiken heeft de stichting Jaja2013 een website opgericht, namelijk Jaja2013.nl. Iedereen kan de website bezoeken om een petitie te tekenen en de actie te volgen. Ook via sociale media, zoals Twitter en Facebook kan de stichting gevolgd worden. Indien veel Nederlanders het initiatief een warm hart toedragen, dan is het meer aannemelijk dat de politiek er concreet gehoor aan zal geven.