Twee procent daling verwacht van omzet kledingwinkels

retailers-winkelenIn 2011 was het nog de verwachting dat het jaar herstel zou brengen voor de detailhandel, maar veel retailers werden daarin teleurgesteld. Dat liet Michel Koster van de sector banker retail van de ABN Amro weten. Ook dit jaar zal het niet veel beter worden, want een hoger omzetniveau zal pas in 2013 verwacht worden.

Na een korte opleving in 2010 staat de omzet in kledingwinkels al weer een lange tijd onder druk zoals de Sectormonitor Retail van de ABN Amro heeft gemeld. Van de modeartikelen steeg weliswaar de gemiddelde verkoopprijs, maar het totaal aantal verkochte artikelen is in 2011 gedaald met een percentage van 3,6 procent. De bank laat voor 2012 geen optimistisch licht schijnen op de modebranche. Het spreekt zelfs de verwachting uit dat omzet van kledingwinkels dit jaar zal dalen met twee procent. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de daling van de bestedingen door consumenten als gevolg van een toenemende werkloosheid en de online concurrentie van webwinkels.

Overigens heeft de complete detailhandel het lastig en geldt dat niet alleen voor de moderetailers. In het derde kwartaal van 2011 is de omzet met 0,4 procent gedaald het is in het laatste kwartaal niet aangekomen op het niveau van voor de economische crisis. De ABN Amro laat weten zelf geen zicht te zien op het aantrekken van de economie in 2012 en wie naar een hogere omzet verlangd, zal uit moeten kijken naar 2013/

ABN Amro heeft wel een tip en dat is de beleving, zoals ook al door andere partijen, waaronder CBW Mitex is aangekaart. Het is voor winkeliers meer dan ooit het geval was belangrijk om zich te onderscheiden van de anderen en daarmee consumenten te verleiden om aankopen te doen. De retailer zal zich moeten verplaatsen in de doelgroep en leuke acties en promoties moeten organiseren met aantrekkelijke prijzen om op te vallen bij de consumenten. Bij de beleving als totaalplaatje kan er ook gedacht worden aan de aankleding van de winkels de presentatie van producten. De consument van tegenwoordig wil de zintuigen laten spreken en kunnen voelen en zien.

Overigens heeft Chantal Riedeman als shopoloog in januari aan de NOS melding gemaakt van het gegeven dat winkeliers in Nederland achterlopen op het gebied van aankleding. Winkeliers denken nog steeds dat ze er met de reguliere uitstalling van de producten en het aandoen van de lampen er wel komen. Nike is een merk, dat gericht is op sport. In de winkel heeft deze producent dan ook grote televisies staan, waar de klanten naar sport kunnen kijken. Dat is een extra factor, waarmee consumenten naar binnen kunnen worden gelokt. De eerste winst wordt al behaald als de klant binnen is, want dat leidt vaak tot een aankoop.