Succesformule voor ideale folder van Kruidvat

Kruidvat heeft op 24 mei 2012 de Gouden Deurmat ontvangen. Dat is de publieksprijs voor de folder, die elk jaar wordt uitgereikt. De drogisterijketen heeft de afgelopen periode meer prijzen behaald. Zo won het ook de prijs voor de Folder van het Jaar al vaker en heeft het onlangs ook de prijs Wakkere Inhaker toebedeeld gekregen. De kracht van de folder van Kruidvat schuilt volgens Michiel Mulder, Manager Advertising Benelux in een aantal aspecten. Het gaat onder meer om de aantrekkelijke acties en het productaanbod, maar er is natuurlijk meer.

 

Het moederbedrijf van Kruidvat is A.S. Watson, dat over een afdeling reclame beschikt en verantwoordelijk is voor de succesformule van deze folder. Michiel Mulder laat weten dat de actiefolder wordt gemaakt en dat er een doorvertaling plaatsvindt naar de reclameuiting in de drogisterijen. Het totale productieproces wordt door Mulder bewaakt, vanaf de ontwikkeling van het concept tot aflevering van het eindproduct. De consument staat altijd centraal en daarom is Kruidvat er ook trots op, dat de consumenten de folder waarderen.

 

Kracht van de reclamefolder

Tijdens het drinken van een kopje thee gezellige de folder doorbladeren. Dat is het gevoel, dat bij consumenten opgeroepen wordt bij de actiefolder van Kruidvat. Het productaanbod en de voordeelacties zijn de kracht van de folder. Onderzoek heeft uitgewezen, dat consumenten deze aspecten het meest waarderen. Verder blijkt, dat consumenten zich graag door de folder laten inspireren.

 

Voor elk wat wils

De consumenten laten zich steeds weer verrassen en dat blijkt ook uit de bekende slogans van Kruidvat. Er worden regelmatig andere thema’s gebruikt en elke week ziet de folder er weer anders uit. Er wordt bijvoorbeeld extra aandacht gericht op scherpe aanbiedingen net als op het afwisselen van de groepering van producten. Daarmee wordt getracht de belangstelling van consumenten vast te houden net als door met opvallende acties te komen. Er is gewoon voor elk wat wils beschikbaar,

 

Samenwerking met leveranciers

Kruidvat is constant op zoeken naar leuke aanbiedingen voor consumenten. Een groot deel van deze acties, zoals hotelbonnen en goedkope treinkaartjes zijn, zogenoemd tailor made. Dat betekent dat er sprake is van samenwerking met leveranciers. Vaste klanten profiteren van grote voordelen via de kaart jouw extravoordeel. Daarmee kan korting worden verkregen op verschillende uitstapjes en ook kan er voor gratis artikelen gespaard worden. Bij de kassa liggen er bovendien extra aanbiedingen voor hen klaar en dat geldt ook voor de online kassa. Mulder laat weten, dat de klantenkaart van Kruidvat in korte tijd tot een van de populairste klantenkaarten in Nederland kan worden gerekend.

 

Informatief

De specials in de folders zijn nieuw. Zo werkt Kruidvat voor de komende special samen met KWF Kankerbestrijding. Er wordt niet alleen uitleg gegeven over bijvoorbeeld veilig zonnen. Deze informatie kan weer gekoppeld worden aan goedkope zonnebrandcrèmes. Ook worden specifieke doelgroepen op een informatieve wijze benaderd. De lijn van Kruidvat zal zich vaker in deze richting voortbewegen, waarbij de mediakanalen ingezet kunnen worden.

 

Crossmediale gedachte

Mulder vindt dat het geen zin heeft om in verschillende media te denken. Het gaat namelijk vooral om de crossmediale gedachte. Daarbij gaat Kruidvat uit van het principe van customer’s journey. Dat houdt in dat er stil wordt gestaan bij de wijze waarop en wanneer een consument Kruidvat tegenkomt bij een beslissing voor een aankoop. Kruidvat beschikt niet over een aparte online folder, maar beide versies versterken elkaar wel. De folder is namelijk op deze wijze voor iedereen altijd toegankelijk. Consumenten konden tijdens een tabletactie bijvoorbeeld toegang krijgen tot een instructiefilmpje via een QR-code en daarna meteen een online bestelling plaatsen. Dat heeft meer bezoekers op de website opgeleverd en heeft geresulteerd in meer online verkopen.

 

Onderzoeken

Als er wat nieuws is ontwikkeld, dan wordt er door Kruidvat altijd naar het resultaat gekeken. Het Eyetrackingonderzoek wijst bijvoorbeeld uit op welke wijze de consumenten de folders lezen en bekijken. Verder leveren de consumentenpanels uiteraard ook een schat aan informatie op. Er wordt geluisterd en actie ondernomen. Elke keer merkt Kruidvat hoe belangrijk de folder is in de lifeline. Als een gebied bijvoorbeeld slecht of helemaal niet wordt bedeeld, dan zijn de gevolgen daarvan meteen te merken.

 

Folder heeft toekomst

De inrichting van de mediawereld over tien jaar is nog niet duidelijk, maar de folder zal waarschijnlijk niet zo maar naar de achtergrond verdwijnen. De mediakanalen hebben elkaar nodig om optimale resultaten te behalen. Het is daarom verstandig om niet op één middel in te zetten, maar verschillende middelen te gebruiken. De combinatie van middelen kan steeds onderzocht worden om een nog beter rendement te halen. Overigens worden de consumenten steeds kritischer. Daarom is het belangrijk de consument ondersteuning te bieden bij de aankoop van producten. De nieuwe mogelijkheden zijn daarbij zeker een belangrijk onderdeel.